De beste DIY-ideeën voor het maken van een knikkerdoolhof!

knikkerdoolhof lego

Waarom knikkerdoolhoven maken?

Laten we eerst en vooral toegeven dat het maken van je eigen knikkerlabyrint een speelse uitdaging is! Hoe leuk is het dan om het achteraf uit te proberen en je favoriete knikker te laten rollen, indruk te maken op je vrienden en uren knikkerplezier te beleven?

 

Trouwens! Voor de jongste knikkerliefhebbers onder ons is het zoeken en vinden van een uitweg uit een doolhof een uitstekende hand-oog coördinatie training. Een beginnende skill die later ook leidt tot het leren tekenen, en zelf schrijven!

 

Zich uitleven met een knikkerdoolhof hoeft trouwens niet per se alleen. Je kan met z’n tweeën elk een kant van de constructie vasthouden en samen, of tegen elkaar, de uitweg zoeken. Maak met andere woorden van je knikkerlabyrint een coöperatief spel!

 

Het kiezen voor DIY is trouwens ook een groene optie. We zullen met z’n allen ons best moeten doen om hier vaker bij stil te staan. Het is onvermijdelijk!
Wist je trouwens dat De Knikkerprins daarom zoveel mogelijk plastic verpakkingsmateriaal bij het inpakken van bestellingen vermijdt?
Oh, maar je spaart toch wel de maisvlokken die ik als opvulmateriaal bij jouw pakje steek?  Ze kunnen snel van pas komen...

 

 

1. LEGO® KNIKKERDOOLHOF

Dit heb je nodig:

- Een LEGO® grondplaat, kies voor een bord van 38 x 38 cm, dat is een ideaal formaat voor het doolhof.

- Verzamel blokjes van dezelfde breedte voor de muren. Neem er ook enkele om bruggetjes te fabriceren.

- Knikkers ook natuurlijk! Laat de diameter van je knikkers afhangen van de breedte van de gangen van je labyrint.

Zo maak je een lego® labyrinth:

Start met het uittekenen van de muren van je labyrint en bepaal alvast de ingang en uitgang. Weet je wat je ook kunt doen? Baken de ingang af met platte, zwarte en witte blokjes,  zoals bij de start van een Formule 1-race!

Bouw nu ook de rest van het parcours met de blokjes. De breedte van de gangen hangt af van de diameter van je knikkers.

Naarmate je bouwt of speelt kan je telkens elementen toevoegen aan het doolhof. Maak smallere doorgangen of creëer slaloms en bochten. Oh, of wat dacht je van kleine bruggen en torens?

Een extra tip: Laat de kinderen experimenteren zonder hen instructies te geven. Op die manier wordt de constructie ook een les meetkunde!

Waarom je dit eens moet uitproberen:

Dit LEGO® doolhof wordt een echte uitdaging! Maak er een tijdrit van, waar je tegen je vrienden moet racen. Of zet de regel in dat je onder elke brug door moet om eruit te komen.

Daarnaast traint het maken van een LEGO® doolhof enkele motorische en organisatorisch skills bij kinderen. Dat is onder andere te danken aan de driedimensionale benadering van het doolhof. Je kan hen ook eerst plannen op papier laten uittekenen.

Tip: Voor de allerkleinsten is er het Duplo® of Hubelino doolhof als alternatief!

 

 

2. GERECYCLEERDE DOOLHOF

Dit heb je nodig:

- Het meest ideale materiaal is een schoendoosdeksel of een ander kartonnen oppervlak met randen.

- Verzamel rietjes, vloeibare lijm (of lijmpistool) en een schaar.

- Optioneel: rasterpapier, potloden, verf, gekleurd papier, stickers... om het doolhof te versieren

- Vergeet je favoriete knikkers niet!

 

Zo maak je een gerecycleerde doolhof:

Je kunt beginnen met het kleuren of verven van je deksel of er gekleurd papier op kleven om de ondergrond van je doolhof te versieren.

Daarna ontwerp je je pad. Je neemt hiervoor best een blad met dezelfde afmetingen als je karton om het uit te tekenen.

Als je klaar bent, bepaal je waar de ingang en uitgang van het doolhof komt en knip je die uit de randen van het deksel. Wil je niet telkens je knikker kwijtspelen? Dan kan je kiezen om de in- en uitgang met stickers te markeren.

De muren bouwen doe je met de rietjes! Dit werkt natuurlijk ook met papieren of afbreekbare rietjes.

Waarom je dit eens moet uitproberen:

Hebben we niet allemaal ergens nog kartonnen deksels of schoenendozen liggen die we makkelijk kunnen hergebruiken? Daarbij is het een geweldige knutselactiviteit voor regenachtige dagen, waarmee je je creativiteit de vrije loop kunt laten gaan!

Je kan het ook volledig aanpassen aan het materiaal die je hebt liggen. Geen rietjes, maar wel ijsstokjes of gewoon dikke kartonnen restjes? Maak daar gerust je doolhof mee! Spaarde je ook lege rollen keukenpapier of toiletpapier: die kunnen omgetoverd worden tot gevaarlijke obstakels of tunnels!

 

 

3. DOOLHOF MET OPVULMATERIAAL UIT KNIKKERPRINSBESTELLINGEN

Je ontdekte misschien al het opvulmateriaal die ik gebruik bij alle pakketjes, maar wist je ook dat je ze gemakkelijk kunt gebruiken voor allerlei knutselwerkjes? Lees snel verder om meer te weten te komen!

 

Dit heb je nodig:

- Een plastiek bakje of kartonnen deksel.

- Het opvulmateriaal (Wist je dat het opvulmateriaal gemaakt is van maïs?)

- Een spons en water

- Een pen of potlood om mee te tekenen

- Optioneel: een plastic mesje

- Je favoriete knikkers natuurlijk!

 

Zo maak je deze doolhof:

Teken eerst je volledige parcours uit op je deksel of bakje.

Het opvulmateriaal gebruik je voor de muren. Je kan ze gemakkelijk snijden met een eenvoudig mesje. Daarnaast hoef je ze maar een beetje nat te maken met een sponsje om ze aan de ondergrond en aan elkaar te laten kleven.

Wil je je doolhof ingewikkelder maken? Zet pijlen om richtingen aan te geven!

 

Waarom je het moet uitproberen:

Je kan dit opvulmateriaal zonder risico gebruiken, zelf met jonge kinderen. Hoe leuk is het om te spelen met wat water en om allerlei vormpjes uit te knippen?

 

 

4. KARTONNEN KNIKKERDOOLHOF MET VALKUILEN

Dit heb je nodig:

- Karton, het liefst met ribbels!

- Een schaar en een kleine cutter

- Een meetlat

- Een lijmpistool of vloeibare lijm

- Een goede stift

- Natuurlijk jouw favoriete knikkers!

 

Zo ga je te werk:

Stap 1: Knip een kartonnen bord van 33 x 27 cm en twee stroken karton van 33 x 5 cm uit. Kleef de stokken op de zijdes van 33 cm.

Stap 2: Snijd ook twee stroken karton van 28 x 5 cm en kleef ze op een van de zijden van 27 cm.

Stap 3: Teken een vierkant van 2 x 2 cm op het uiteinde van één van de stroken van 33 cm. Snijd deze uit.

Stap 4: Lijm nu ook de tweede strook van 28 x 5 cm op de overgebleven zijde van 27 cm.

Stap 5: Snijd opnieuw twee stroken karton van 27 x 2 cm uit, een strook van 30 x 2 cm en een van 32 x 2 cm uit.

Stap 6: Lijm de twee stroken van 27 cm op de overeenkomstige binnenzijden van het bord en lijm vervolgens de andere twee stroken op de resterende binnenzijden. Let wel op dat je de opening (het vierkant van 2 x 2 cm) niet afdekt!

Stap 7: Knip een nieuw stuk karton van 26 x 26 cm uit en teken daarop het pad van het doolhof, inclusief de valkuilen.

Stap 8: Snijd de cirkelvormige valkuilen uit met een kleine cutter. Deze hebben uiteraard dezelfde diameter als je knikkers.

Stap 9: Bouw de muren van het doolhof aan de hand van reepjes karton (1,5 cm hoog en idealiter 0,5 cm dik).

Stap 10: Markeer het begin en het einde van je doolhof met de stift.

Stap 11: Knip twee stroken karton van 32 x 2,5 cm uit en kleef ze aan weerszijden van het doolhofbord. Doe hetzelfde met twee stroken karton van 27 x 2,5 cm.

Stap 12: Plaats het ene bord boven op het andere, et voila!

 

Waarom je het moet proberen:

Dit doolhof is tijd intensiever en vraagt een deftige portie geduld, maar als je mijn instructies nauwkeurig opvolgt, garandeer ik je uren speelplezier! Het is een model dat de fijne motoriek traint en enige snelheid vereist: ideaal dus voor de kleintjes en de iets minder kleine onder ons!

Je kunt zelf nog verder gaan. Dit handig YouTube-filmpje (in het Frans) toont je stap voor stap hoe je een 3D doolhof kunt maken.

 

 

5. EEN STOFFEN KNIKKERLABYRINT

Dit labyrint wordt ook wel een voellabyrinth genoemd en prikkelt je tastzintuig! Het idee is om je favoriete knikker door een stoffen labyrint van punt A naar punt B te duwen met je vingers.

Het vraagt wat naaiwerk en voorbereiding om in elkaar te steken, maar dit doolhof is wel heel duurzaam en geschikt voor de allerkleinsten!

 

Dit heb je nodig:

- Restjes stof van minstens 21 x 21 cm.

- Naaigaren en wat spelden.

- Een stofstift en een liniaal

- Een naaimachine (of elleboogvet als alternatief!)

- Je favoriete knikkers!

 

Zo maak je het:

Teken eerst je parcours op papier.

Knip vervolgens twee stukken stof uit ter grootte van het vierkant waarin het doolhof komt. Speld ze nu met de mooie kanten tegen elkaar (op dezelfde manier waarop je een kussen zou naaien). Naai met een rechte steek rondom en laat een opening van ongeveer een 3-tal centimeter. Die opening wordt gebruikt om de stof binnenstebuiten te draaien en de knikkers in te rollen. Het gat moet overeenkomen met de ingang of uitgang op je papieren plan.

Draai je doolhof om en kleef het papieren patroon vast met de uitgang of ingang die overeenkomt met het gat in de stof. Naai met een rechte steek langs de verschillende muren van het labyrint op het papier.

Klaar met naaien? Scheur het papier los, stop je knikker in het stoffen doolhof via de uitgang en sluit de opening af met je hand!

 

Waarom je dit eens moet uitproberen:

Bij jongere kinderen zijn zicht en tastzin nauw verbonden met elkaar.  Het is dus een perfecte oefening voor hun fijne motoriek. Voor oudere kinderen wordt het een grote uitdaging met slechts één zintuig: de tastzin.

Dit doolhof kan je gemakkelijk overal meenemen!

Een tip voor moeders: bewaar deze altijd in je handtas om de kinderen overal en altijd bezig te houden. Ideaal voor (te) lange auto- of treinreizen bijvoorbeeld!

 

 

6. KNIKKER FLIPPERKAST

Ik ben een echte flipperkast-fan! Ik raad aan alle knutselaars onder ons aan enkele flipperkast video’s te bekijken alvorens te starten met je constructie. Dit zal je op weg helpen om routes te bedenken.

 

Dit heb je nodig:

- Kartonnen feestborden (indien mogelijk met grote rand)

- Hergebruikte stukken karton, lege rollen, linten…

- Een schaar en lijm

- Markeerstiften

- Natuurlijk ook je favoriete knikker!

 

Zo maak je zelf deze knikker flipperkast:

Laat je fantasie de vrije loop! Knip elementen uit karton en kleef ze in het kartonnen bord. Denk bijvoorbeeld aan moeilijke stops, smallere gangen, tunnels en nog veel meer. Je kiest volledig zelf hoe je jouw knikker flipperkast indeelt!  

Het is ook leuk om punten toe te kennen aan de verschillende elementen. Of teken met een markeerstift een pad dat je knikker moet volgen om te slagen.

 

Waarom je dit eens moet uitproberen

Je hebt vast wel een of twee kartonnen feestbordjes liggen die je hiervoor kunt gebruiken. Het leuke hieraan is dat je een flipperkast namaakt, maar dan op formaat van je knikkers en je eigen creativiteit!

Probeer je dit met kinderen uit? Dan zal je snel merken wie de toekomstige ingenieurs onder hen zijn!

 

 

7. HET NAGELBORD DOOLHOF

Bij dit knikkerdoolhof model is de hulp en toezicht van een volwassene vereist!

 

Dit heb je nodig:

- Een houten plank en een hamer

- Spijkers en elastiekjes

- Een lat en een potlood

- Knikkers!

 

Zo maak je het:

Teken je plank vol met vierkanten van 2 x 2 cm. Sla daarna spijkers op verschillende kruispunten, of maak een onregelmatig patroon. Creëer de muren door de elastiekjes vast te maken aan de spijkers.

Bepaal je begin- en eindpunt en starten maar!

 

Waarom je het eens moet uitproberen:

Dit doolhof is naast een ecologische DIY, ook een duurzaam model. De materialen gaan lang mee en je kunt de muren zo vaak aanpassen als je wilt!  

 

 

Zo! Lieve knikkerliefhebbers en knutselaars, ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren.

Foto’s van jullie creaties zijn altijd welkom in mijn mailbox... ik ben een heel nieuwsgierig persoon!  

Ik wens jullie veel knikkerplezier toe! Liever aan de slag met knikkers zonder een doolhof te knutselen? Ontdek hier nog 15 knikkerspelletjes voor op de speelplaats!